A hidrolátok népszerű kozmetikumok a száraz, pattanásos és érzékeny bőr kezelésére. Miért működnek ilyen jól? Készíts otthon, és meglátod!.

Hidrolátok, másnéven növényi folyadékok, melyek az olajtermelés melléktermékei. Általában vagy a második legjobb minőséggel, vagy a teljesen használhatatlansággal asszociálják őket. A hidrolátokat tekintve egy biztos. Hasonló a pH szintjük, mint az emberi bőré, sőt kellemes illatuk is van. Krémek és szappanok esetében használják főleg, a víz helyett, de használható tonik és arctisztítás céljából is.

A hidrolátok hatásai elég sokszínűek. Hidratáló, simító vagy tápláló hatásúak. Fontos, hogy olyan hidrolátokat válasszunk, amelyek kielégítik a bőrünk szükségleteit. Az allergiával küzdők számára pedig jó hír, hogy teljesen biztonságos a használata.

Damaszkuszi rózsa, másnével Kasztília Rózsája. Ennek a virágnak a szirmából készített hidrolátok nagy népszerűségnek örvendenek, és a hatásuk jól ismert a szépségiparban világszerte. Hidratálja a száraz bőrt, tisztítanak, növelik a vérkeringést. A hidrolátokba áztatott vattakorongok csökkentik a duzzanatokat, és a szem alatti sötét köröket. Hasonlóan működnek, mint a narancs hidrolátok. Simítja és világosítja a bőrt. A hajra akkor ajánlatos fújni, ha egész nap tartó kellemes illatot szeretnénk neki kölcsönözni.

Hamamelidis víz. Ez a hidrolát a hamamelididae fa virágából ered. Kitisztítja a próusokat, csökkenti a faggyútermelést és növeli a vérkeringést. Gyulladás esetén viszont a levendula hidrolátokat ajánljuk.

Mind a levendula, mind a rózsa hidrolátok hidratálják, csökkentik az irritációt, ápolják a száraz bőrt. Szőrtelenítéskor ajánlott a dongó hidrolát, napon való megégésre pedig a fentebb említett hamamelidis hidrolát.

Hogyan használjuk a hidrolátokat?

Először is ellenőrizd, hogy a kiválasztott hidrolát illata nem túl erős-e. Ha igen, ajánlott vízzel keverni. Ezt az allergiások számára nagyon ajánlott megcsinálni. Másodszor, a hidrolátokat az arcra, nyakra és dekoltázsra kell fújni minden reggel. Hiba esetén papírzsebkendővel letörölhetők.

Hogyan készítsd el a saját hidrolátodat?

Szükséged lesz egy nagy és egy kis tálra, jégkockákra, gyógynövényekre és virágokra.

Előkészítés: A nagy tálba tegyél pár darab sambucust, rózsaszirmot, levendulát, mentát és rozmaringot A növényeket fedje el a víz. A nagy tál közepére helyezd úgy a kisebb tálat, hogy ne érjen a vízhez. Forrald fel a vizet tegyél fedőt a fazékra. A fedőre pedig tedd rá a jégkockákat. A hidrolát a tálban fog kicsapódni. Végül öntsd a saját készítésű hidrolátodat egy flakonba amiben tárolni tudod.