Az olajtisztító módszer (OCM) egy olyan arctisztító módszer olajokkal, amely az olaj olajban való feloldásával működik. Az olajok eltávolítják a szennyeződést és megszabadítanak a sminktől, ugyanakkor – szemben az arcmosó gélekkel – nem befolyásolják az epidermisz természetes hidrolipid gátját. Miért érdemes OCM-et használni, és milyen hatásai vannak? Milyen olajokat kell választani és milyen arányban? Hogyan készíthetsz OCM-t lépésről lépésre?

Miért érdemes követni az OCM-et?

Az arcmosásra tervezett hagyományos kozmetikumok, különösen a tisztító gélek, mosó- és tisztítószerekből, alkoholokból és savakból állnak. Ezeknek az erős anyagoknak az a célja, hogy eltávolítsák a bőr minden szennyeződését, beleértve a faggyút is. A zsír lemosásakor megsértik a bőr természetes védőgátját, azaz a hidrolipid réteget. Ennek következményeként a bőr irritációval, kiszáradással és kiszáradással küszködik. Védelmi mechanizmusa megköveteli, hogy több faggyút termeljen, ami az állapot romlását, a mitesszerek megjelenését és egyre erőteljesebb tisztító készítmények igényét eredményezi.

OCM hatások

Az OCM a bőr típusától függetlenül használható. A módszer az alábbi hatásokkal jár:

  • sima, tiszta, hidratált és nyugodt bőr egyenletes színben;
  • a bőr hidrolipid egyensúlya, kevesebb mitesszer, szűkített pórusok és korlátozott mennyiségű faggyútermelés;
  • a szempillák és a körmök megerősítése.

Az OCM alkalmazásának minden hatása nem lesz azonnal látható – bár a bőr azonnal megtisztul, a tökéletes simaságra és a csökkent mitesszerek számára 3 hétig kell várni. Lehetséges, hogy az olajkeveréket le kell cserélni és a bőr egyedi igényeihez igazítani.

OCM – olaj arányok

Az OCM alapja az olajkeverék, amely ricinusolajból és kiválasztott alapolajból (hordozó olajból) áll. Az olajok arányának meg kell egyeznie az arcbőrnek.

  • száraz bőr: 10% ricinusolaj és 90% bázisolaj,
  • normál bőr: 20% ricinusolaj és 80% bázisolaj,
  • zsíros bőr: 30% ricinusolaj és 70% bázisolaj.

Ezek szerződéses arányok, amelyeket érdemes követni az OCM-vel való kalandozás kezdetén. Idővel, az olajkeverékre adott bőrreakciók hatására, ezeket az arányokat szabadon lehet megváltoztatni, és módosíthatod illóolajok hozzáadásával és különféle alapolajok összekeverésével. Az utóbbit azonban nem szabad túlértékelni, mivel a bőr rosszul reagálhat a keverék egyik olajára, és minél több van belőle, annál nehezebb megbecsülni, melyik okozza az irritációt. Ezért legfeljebb három alapolajat kell használni, nem számítva a ricinusolajat. Ez utóbbi irritálhatja a szemet, ezért óvatosnak kell lenni a smink eltávolításakor.

OCM – melyik olajat érdemes választani?

Érdemes természetes, hidegen sajtolt, finomítatlan olajokat választani. Az alapolaj megválasztása a bőr típusától függ. Száraz (nincs hajlam a pórusok eltömítésére) és érett bőr esetén legjobb az édes mandulaolaj, a sárgabarack mag, búzacsíra, borágó, avokádó, pézsma rózsa, makadamia, argan olaj, valamint az olívaolaj. A kombinált bőr ápolása érdekében érdemes jojobaolajat és szőlőmagot, valamint zsíros bőrre – fekete köményolajat, páfrányvirágot, dióolajat, tökmagolajat és őszibarackmag-olajat, valamint kenderolajat, lenmagolajat és szezámolajat használni. A kapilláris bőr számára javasolt olajok a mogyoróolaj és a szalmavirágból származó. Ami a pattanásokra hajlamos bőrt illeti – sáfrányolaj, tamanu (néhány csepp), napraforgó-, szezám- és lenmagolaj. A normál bőr ápolása érdekében érdemes a gránátalmamag, édes mandula, avokádó, mogyoró, sárgabarackmag és csipkebogyó olaját választani. Mindenesetre egy kész olajkeveréket is készíthetsz, feltéve, hogy nem tartalmaz viaszt.

OCM lépésről lépésre

Mielőtt olajokat használnál, vegyél egy kis törölközőt vagy mikro szálas kendőt, pamutot vagy muszlint. Nagyon fontos, hogy jól felszívják a vizet és hosszú ideig tartsák a meleget. A törölközőt minden használat után meg kell mosni és szárítani.

Önts megfelelő mennyiségű OCM keveréket a kezedbe, és dörzsöld össze. Óvatosan nedvesítsd meg a bőrt, és kend az olajat az arcra. Masszírozzuk a bőrt körkörös mozdulatokkal, különös tekintettel a problémás területekre. Nedvesítsd be a törölközőt vagy ruhát meleg vízben, majd helyezd az arcodra, és addig tartsd, amíg lehűl. Öblítsd ki a törölközőt, és helyezd vissza az arcodra. Ismételd meg ezt a műveletet még 2-3 alkalommal. Ezután óvatosan töröld le az olajat a bőrről, öblítsd ki a törölközőt hideg vízben, és töröld meg a bőrt a pórusok bezárására. Amikor az arcot olajokkal tisztítod, érdemes Aleppo szappannal lemosni. A végén töröld meg a bőrt tonerrel, és vigyél fel finom krémet vagy szérumot.